Grzanie idealne
Wartość opałowa jest tym wyższa, im więcej żywic i ligniny drewno zawiera. Drewno iglaste jest bogate w oba te składniki, dlatego posiada wyższą wartość opałową od drewna liściastego. Z drugiej strony – szybciej się spala. W takim razie, jakie drewno wybrać, by grzać ekonomicznie i wydajnie?
Gatunki twarde takie jak grab, buk, dąb, jesion czy brzoza sprawdzą się idealnie w przypadku kominków. Dzięki temu, że palą się one spokojnie i równomiernie, towarzyszy im niewielki płomień, oddający dużo więcej ciepła niż inne gatunki drewna, gdyż jest drewnem kalorycznym. Nie wymagają one także częstego dokładania do kominka czy pieca.
Drewno iglaste także nadaje się do palenia, ale trzeba mieć na uwagę, że zawarte w nim żywice mogą zanieczyszczać palenisko bądź komin.
Decydując się na zakup drewna, warto wziąć pod uwagę kilka innych czynników, takich jak twardość, zawartość kory, stopień wysuszenia, szybkość przesychania czy gęstość drewna. Idealna kombinacja tych parametrów pozwoli wybrać drewno o odpowiedniej wielkości płomienia, ilości oddawanego ciepła oraz dymu powstającego podczas spalania.
W razie wątpliwości skontaktuj się z nami – służymy fachową poradą, jakie drewno sprawdzi się w domu, pizzerii lub wędzarni na Dolnym Śląsku. Drewno kominkowe i opałowe nie ma przed nami żadnych tajemnic!